Miért hoztuk létre a Kannabiszpontot?

Magyarországon a kábítószerek által leginkább veszélyeztetett csoport a fiatalok és fiatal felnőttek, a legelterjedtebb drog a kannabisz (marihuána). A problémás szerhasználókra jellemző, hogy nem tartják magukat „betegnek”, „drogosnak”, így nem keresnek egészségügyi segítséget, ugyanakkor az egészségügyi intézmények jellemzői miatt (túlságosan orvos-központú megközelítés, az anonimitás nehezen garantálható, a programok és intézmények nem vonzók) sem fog ez a csoport segítséget kérni. Életkori sajátosságai miatt (tanulnak, dolgoznak) ez az egyik legproduktívabb korcsoport, a problémás használat az életminőségüket és a produktivitásukat jelentősen rontja. Mivel a problémára az egészségügy nem tud válasz kínálni, ezért szükséges más támogatás bevonása.

Magyarországon a körülbelül 2 millió 15-29 éves fiatal 10%-a legalább egyszer használta a kannabiszt, a problémás használók száma tízezres nagyságrendű, főleg budapesti lakosok. Évente kb. 5000 fő kerül kezelésbe kannabiszhasználat miatt – elsősorban rendőrségi ügy következményeként. A problémás használók nagy része ugyanakkor az előző okok miatt nem keres segítséget. Külföldön az internet kínált arra megoldást, hogyan lehet elérni és bevonni ezeket a használókat - mi a Jellinek holland szervezet által üzemeltetett on-line terápiás oldalt,  a knowcannabis.org.uk-t vettük alapul a kannabiszpont.hu kifejlesztésekor. Az internet nemcsak az anonimitást nyújt (ami ebben a körben különösen fontos, hiszen sokszor pl. egyetemistákról, nagy presztízsű munkahelyek dolgozóiról is szó van), hanem használata e csoport tagjai számára rutinnak számít.

Cél a prevenciós vagy kezelési programokkal nem elérhető problémás kannabiszhasználók elérése és segítése a kannabiszpont.hu segítségével. A Kék Pont háttérként szükség esetén a „valós helyzetű” segítő kapcsolatot is biztosítja.

 

A kannabiszpont.hu a Magyar Telekom támogatásával született.

A Kék Pont Alapítvány

A kannabiszambulancia.hu-t a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány hozta létre, és üzemelteti. A Kék Pont egy alapítvány, másképpen egy NGO (Non Governmental Organization), azaz nem kormányzati szervezet.

Küldetésünk az, hogy az emberek életminőségét javítsuk, a klienseinket ellássuk olyan képességekkel, amelyekkel jobb minőségű életet élhetnek, és a problémáikat hatékonyabban oldhatják meg.

Alapítványi formában működünk 1997 óta, hazai és nemzetközi pályázatokon való részvétellel teremtjük meg a működésünkhöz szükséges pénzügyi hátteret. Az intézményünkben dolgozó szakemberek a drogjelenséget és a droghasználót többféle segítő szakma szemszögéből kezelik, módszereink a droghasználati formák széles spektrumát fedik le. Projektjeink olyan innovatív szolgáltatások pillérei, amelyek a megelőzés, a kezelés, a rehabilitáció és az ártalomcsökkentés területén nyújtanak segítséget a hozzánk forduló klienseknek és hozzátartozóiknak. Ferencvárosi és békásmegyeri ambulanciáinkon a konzultáció, a pszichoterápia, a pszichiátriai rendelés és a közösségi ellátás egyaránt elérhető, a megkereső programjainkban dolgozó szakemberek a város több pontján végeznek utcai szociális munkát. Mivel a Kék Pontban a drogjelenséget egy összetett, egyéni-társas-társadalmi jelenségként értelmezzük, aminek a drogbetegség csak egy része, így azok a droghasználók, akik nem drogbetegek, vagy még nem tartják magukat annak, szintén igénybe vehetik ingyenes szolgáltatásainkat, részt vehetnek alacsony küszöbű programjainkban, jogsegélyszolgálatunk pedig a drogtörvény útvesztőiben segíti eligazodásukat.

Bízunk benne, hogy küldetésünk és szaktudásunk hozzájárul egy olyan szociális háló kialakításához, amelyben a különböző szolgáltatások és intézmények egymást segítve gondoskodnak a klienseink életminőségének javulásáról.

Bővebben szervezetünkről:

www.kekpont.hu